NAVITIMER RATTRAPANTE: ЗОВНІШНИЙ МЕХАНІЧНИЙ ХРОНОГРАФ

Breitling повторює свою досконалу майстерність у виготовленні хронографів, представляючи свій механізм хронографа з функцією вимірювання проміжного часу – одним із найскладніших удосконалень у часовій сфері. Розроблений у дусі інструментів для професіоналів, цей мануфактурний калібр Breitling B03 (на який подано заявки на два патенти) відрізняється своєю інноваційною конструкцією, що забезпечує максимальну точність, міцність та надійність. Щоб уявити цей серйозний технічний прорив, Breitling вибрав свою саму культову модель, знаменитий Navitimer, в інтерпретації зі сталі або золота з ексклюзивним бронзовим циферблатом.

Небагато годинникових брендів мають власні сертифіковані механізми хронографів. Ще менше можуть запропонувати власний механізм із двома секундними стрілками, що є повністю власної розробки та виробництва. Представляючи мануфактурний калібр Breitling B03, який пройшов офіційну хронометричну сертифікацію в COSC, Breitling ще раз підтверджує своє лідерство у галузі механічних хронографів. Він також зміцнює значимість своєї ролі у розробці цього типу приладів для професіоналів – важливими віхами якої є винахід першої в історії окремої кнопки, розташованої біля позначки 2 години (1915 р.), другої окремої кнопки (1934 р.) та першого хронографа з автопідзаводом ( 1969 р.). У цій епічній сазі також бере участь знаменитий 1944 Duograph – одна з великих класичних моделей Breitling – який так цінується колекціонерами та оснащений ультратонким механізмом хронографа з двома секундними стрілками.

Прагнучи високої точності
Зі своїми двома накладеними центральними стрілками хронографа, одну з яких можна зупиняти, щоб вимірювати проміжні інтервали (час відсіканням), а потім «наздоганяти» (французькою) наздогнати) Першу стрілку, яка продовжує йти вперед, цей хронограф вважається одним із найскладніших у створенні годинникових механізмів. Ось чому таке «Велике ускладнення» зазвичай випускається малими серіями і вимагає проходження годинникарем тривалого процесу регулювання і тарування (коригування зазору між великим і малим зубчастим колесом двох секундних стрілок, регулювання натягу пружин, налаштування ступеня проникнення затискачів і т.д.). Розробляючи власний механізм хронографа з функцією виміру проміжного часу, Breitling використав інноваційний підхід до цього виняткового механізму. Зберігаючи вірність своєї філософії «інструментів для професіоналів», цей фахівець з технологічного годинника вирішив сфокусуватися на міцності, точності та надійності стосовно широкомасштабного виробництва: «серійної якості», як уже говорив гасло Breitling у 1940-х роках. Метою було розробити систему, що забезпечує оптимальну точність при мінімумі компонентів і що дозволяє уникнути тривалого процесу регулювання. Одним словом, знайти просте та ефективне вирішення складної проблеми – завдання, що потребувала кількох років досліджень та тестування.

Переглянуті механізми
Головна труднощі для розробників механізму хронографа з функцією вимірювання проміжного часу полягає у забезпеченні стабільного рівня енергії. Постійні зупинки та запуски другої секундної стрілки призводять до змін потреби в енергії, що негативно позначається на точності хронометрування та зменшує запас ходу годинника. Одним із рішень цієї проблеми є оснащення механізму ізолюючою системою, яка відключає другу секундну стрілку, коли її зупинено. Такий підхід і вибрав Breitling. Однак, інженери та годинникові майстри бренду переосмислили конструкцію механізму вимірювання проміжного часу, щоб отримати більш надійне та ефективне рішення. Тому вони розробили дві інновації, на які вже подано патентні заявки. Перший прорив пов'язаний із ізолюючою системою. Компонент, що приводить у дію важіль другої секундної стрілки, зазвичай має форму циліндричного штифта: таку деталь важко виготовляти менше за певний діаметр. Breitling замінив цей штифт на деталь, яка вирубується пресом, що дозволяє отримати більш точну форму, а також підвищити міцність. Завдяки цій ізолюючій системі використання другої секундної стрілки не впливає ні на точність вимірювання часу, ні на запас ходу. Друга інновація стосується механізму зупинки другої секундної стрілки. Традиційно годинникові майстри використовують колесо (або гладке, або з дрібними зубцями), яке фіксується на своєму місці. Ця система складна у виготовленні та може дати деяку похибку. Взявши за основу велосипедні гальма з гумовими подушками, інженери Breitling прийшли до думки оточити колесо кільцевим ущільненням, яке стискатиме хомут. Це дає надзвичайну точність зупинки, а система стає простішою у виготовленні і тому надійнішою.

Розумна архітектура
Розробляючи свій калібр B03 з функцією автопідзаводу та вимірювання проміжного часу, Breitling взяла за основу свій калібр 01, інтелектуальну платформу, яка вже дозволила доповнити її деякими корисними функціями, такими як відображення часу у другому часовому поясі або світового часу з безперервним використанням. Тому B03 розвиває всі переваги цього високоефективного двигуна, включаючи 70-годинний запас ходу (що гарантує підвищену рівномірність ходу), а також інноваційну архітектуру модульного типу. Механізм із двома секундними стрілками складається всього з 28 частин. Перегрупування більшості цих компонентів у модуль, встановлений між платиною та механізмом календаря, спрощує не тільки виробництво та складання, але й обслуговування – оскільки виробник може зняти цей модуль цілком для будь-якого сервісу чи ремонту. Як і всі механізми Breitling, мануфактурний калібр Breitling B03 проходить хронометричну сертифікацію в COSC (Швейцарському офіційному інституті хронометрії), що є єдиним еталоном точності та надійності, що базується на міжнародному стандарті.

Navitimer Rattrapante: у серці досконалості
Щоб виділити свій винятковий новий «двигун», Breitling вибрав свою знамениту модель Navitimer – найстаріший із усіх механічних хронографів, що випускаються у світі (з 1952 р.). Корпус, що отримав 45 мм, Navitimer Rattrapante випускається зі сталі, а також в обмеженій 250 екземплярами версії з червоного золота (з прозорою задньою стінкою). Обидва варіанти годинника відрізняються ексклюзивним циферблатом бронзового кольору, який служить фоном для міток сріблястого тону і внутрішнього безелю, що володіє класичною зовнішністю Navitimer. У надзвичайно вишуканому оздобленні, логотип у вигляді літери «B» і символ якоря, які зазвичай прикрашають основу стрілок хронографа Navitimer, в даному випадку розділені між двома секундними стрілками: «B» знаходиться на червоній стрілці хронографа, а якір на другій секундній стрілці. Це означає, що ці два елементи розходяться, коли друга секундна стрілка зупиняється, відновлюючи символ бренду, коли стрілки знову поєднуються. Кнопка для вимірювання проміжного часу, захована в головку, розташовану біля позначки 3 годин, служить для зупинки та перезапуску другої секундної стрілки скільки завгодно разів у процесі вимірювання часу, щоб виміряти проміжні інтервали або порівняти результати кількох суперників. Це досконалий механічний хронограф у легендарному годиннику.