У паризькому Гран Пале розкажуть історію Omega Speedmaster Moonwatch

Виставка, присвячена космічній одіссеї легендарного хронографа, візьме відвідувачів з 03.04.2019 до 22.07.2019.

До 50-річчя першої висадки людини на Місяць компанія Omega підготувала експозицію, яка розповість історію легендарної моделі Speedmaster Moonwatch. Виставка пройде у паризькому Гран Палі з 3 квітня до 22 липня.

висадка на Місяць Omega Moonwatch

Рукавичка астронавта та хронограф Speedmaster Moonwatch

Космічна одіссея моделі Speedmaster почалася в березні 1965 року, коли хронограф був сертифікований НАСА як офіційний годинник усіх пілотованих місії в космос. Через три місяці годинник вирушив у першу подорож до зірок на зап'ястях Вірджила «Гаса» Гріссома та Джона Янга, які стали учасниками місії Gemini 3.

висадка на Місяць Omega Moonwatch

Сертифікат НАСА, 1965 рік

3 червня 1965 Едвард Уайт носив хронограф Speedmaster під час першого в історії виходу американця у відкритий космос (місія Gemini IV). Сертифікат НАСА, 1965 рік Чотири роками пізніше НАСА готувалася до нової мети – першої висадки на Місяць. Відповідальне завдання першим ступити на поверхню Місяця довірили Нілу Армстронгу. Ця епохальна подія відбулася 21 липня 1969 року о 2 годині 56 хвилин за Грінвічем. Через чверть години після того, як Армстронг залишив капсулу Eagle, те ж саме зробив Базз Олдрін, зробивши хронограф Speedmaster Professional першим годинником, який коли-небудь носили на Місяці.

висадка на Місяць Omega Moonwatch

Базз Елдрін в годиннику Omega Speedmaster ST105.012

Жодний годинник не може похвалитися таким значним послужним списком: за майже півстоліття служіння підкорювачам космосу легендарний хронограф встиг стати частиною таких космічних місій, як Mercury, Gemini, Apollo, Skylab, Союз, Салют, Space Shuttle, побувати на російській мові. Міжнародної космічної станції. В рамках виставки відвідувачі зможуть побачити хронограф Omega Speedmaster, який належав астронавту Рональду «Рону» Евансу мл., який здійснив вихід на орбіту навколо місяця. У грудні 1972 року Еванс приєднався до екіпажу корабля Аполлон 17 як пілот командного модуля. Саме Еванс став рекордсменом по одиночному польоту навколо Місяця, провівши на місячній орбіті 6 діб. У цей час астронавт проводив біологічні експерименти та фотографував місячну поверхню. Помічником Еванса на час того історичного польоту став годинник Omega Speedmaster ref. 145.022.

висадка на Місяць Omega Moonwatch

Рон Еванс забирає фотоплівку з відсіку фотообладнання

Також серед експонатів заявлені розроблений інженером НАСА Джеймсом Рейганом браслет на липучці, що дозволяв надійно закріпити хронограф Speedmaster поверх комбінезону, і тренувальна рукавичка від костюма астронавтів програми Аполлон.