The Breitling Navitimer для щирих любителів

На виставці Baselworld, що завершилася в швейцарському Базелі, компанія Breitling представила Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition. Ті рідкісні годинники, про які не шкода розповісти передісторію. Почалася історія в 1952 році, коли Breitling представив революційний на той час наручний хронограф з круговою логарифмічною лінійкою на обідку і циферблаті, який моментально прижився у професійних пілотів. Та й не тільки в них: у 1960-х Navitimer носив і легенду джазу Маїлз Девіс, і пілот «Формули-1» Джим Кларк.

У заснованої в 1884 році компанії хронографи взагалі були чимось на зразок спеціалізації. У 1915 році Breitling почав виготовляти наручні хронографи, в 1934-му винайшов конструкцію управління ними, яка була прийнята за стандарт і залишається ним і донині, а в 1942-му випустив хронограф Chronomat з круговою логарифмічною лінійкою. Власне, дизайн Navitimer у 1950-х розроблявся саме на їх основі.

Breitling Navitimer

2019-го Breitling вирішив перевидати варіант Navitimer, випущеного рівно 60 років тому - 1959-го. Breitling Ref. 806 відрізнявся циферблатом чорного кольору, додатковими лічильниками в тон і безелем, що обертається. Новий Ref. 806 1959 Re-Edition випущений лімітованою серією 1959 екземплярів. Як вважає глава марки Жорж Керн, привабить модель і нових клієнтів, і колекціонерів, і знавців Breitling.

Останні можуть звернути увагу на незвичайний логотип на годиннику - тільки крила, а ось фірмовий вензель відсутній. Насправді, це посилання на історію: саме такий логотип у минулому наносився на Navitimer для європейського ринку. А ось чим репліка відрізняється від оригіналу, так це показник водонепроникності корпусу, який в сучасній моделі збільшений до 3 бар (30 метрів), і покриттям суперлюмінова. Механізм також інший — мануфактурний калібр Breitling B09, але, як і в оригіналу, — це механічний хронограф із ручним заводом.