Годинник Omega, що пройшов випробування на МКС, продано на аукціоні.

Виставлений на торги екземпляр провів у космосі 206 днів, годинник повернув на Землю в липні 2017 року.

Годинник марки Omega, що пройшов ряд випробувань на борту Міжнародної космічної станції (МКС), продано в Парижі напередодні за €52 тис. на торгах, організованих французьким аукціонному будинку Artcurial і приурочених до міжнародної акції "Юр'єва ніч" на згадку про Юрія Гагаріна. Модель Speedmaster Skywalker X-33 є вдосконаленим варіантом годинника, випущеного Omega в 1998 році у співпраці з NASA. Годинник розроблявся з 2012 по 2014 рік за участю французького астронавта Жан-Франсуа Клервуа. На відміну від базової моделі вони отримали багатофункціональний кварцовий годинниковий механізм із системою термокомпенсації, скло з подвійним покриттям антивідблиску і, на додаток до стрілок, рідкокристалічний екран замість звичайного циферблата, на який можна виводити різні дані. Корпус та ремінець виконані з титану.

Виставлений на торги екземпляр провів у космосі 206 днів (202 на МКС) у рамках випробувань на вплив вібрацій під час зльоту та посадки, а також перепаду температур. Годинник доставили на станцію на вантажному кораблі, запущеному 9 грудня 2016 року, і повернули на Землю 3 липня 2017 року. Вони входили до першої партії зі 100 штук, на кришці яких був напис “Протестовано та сертифіковано ЕКА (Європейське космічне агентство)”. Наступні екземпляри випускалися вже без цього напису.

"Це перший в історії Omega випадок, коли астронавт брав участь у розробці годинника", - заявив представник компанії-виробника, який був присутній на торгах. "Я дуже радий і пишаюся тим, що мій винахід знайшов застосування у високоточному годиннику", - заявив у свою чергу Клервуа, який брав участь в організації торгів.

Кошти, отримані від продажу лотів, підуть у фонд ЕКА Spacebrains. Дюкен пояснив, що ці гроші підуть на просування найперспективніших студентських наукових проектів.

Купити годинник бренду Omega ви можете у салоні годинників та прикрас “Акцент” за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний, 151