Що таке водостійкість годинника та напис на годиннику water-resistant ?

Що таке водостійкість годинника? Що означає напис water-resistant на циферблаті або задній кришці наручного годинника? На яку глибину їх можна занурювати, без побоювань пошкодити механізм?

Що таке водостійкість/водостійкість годинника?
Водостійкість годинника - це властивість корпусу не допускати вологу в годинниковий механізм. Ступінь водостійкості годинника зазвичай встановлюється в метрах або атмосферах. Вперше ця функція була реалізована Компанією Rolex у 1926 році. Жоден годинник не є абсолютно герметичним. За певних обставин будь-який годинник може протікати. У справі годинника прийнято говорити про здатність годинника витримувати той чи інший тиск при зануренні у воду.

Що означає абревіатура WR або напис "water resistant" на годиннику?
Це означає, що годинник захищений від випадкового потрапляння вологи, наприклад, під час дощу або миття рук. Але це не говорить про те, що в такому годиннику можна плавати, приймати душ або мити посуд. Якщо на Вашому годиннику відсутній напис Water Resistant – вони позбавлені водозахисту. Поводитися з таким годинником слід так, як якщо б він був зроблений з паперу, будь-яке попадання вологи на корпус годинника може призвести до пошкодження внутрішніх деталей і подальшої поломки.

Що таке бари чи атмосфери?
Представлені на нашому сайті годинники швейцарських виробників є водонепроникними і відрізняються лише за показниками величини тиску. Тиск вказується у атмосферах (барах) чи метрах. 1 атмосфера (бар) означає тиск на глибині 10 метрів. Напис «50 метрів», «100 метрів» означає статичний тиск, який може витримувати годинник на цій глибині, але не означає, що цей годинник можна використовувати на такій глибині. Багато дій можуть збільшити тиск, який чиниться на годинник - стрибок у басейн, водні лижі та інше. Різкий рух рукою під водою може створити тиск понад 10 атмосфер. Справа в тому, що навіть коли людина пливе по поверхні води, годинник на його руці піддається тиску, що відповідає статичному тиску води на глибині 60-70 метрів.

Чи можна приймати душ у годиннику?
Ми не рекомендуємо вам це робити – навіщо наражати на ризик свій годинник? Шампунь, мило, інші рідини можуть згубно вплинути на делікатні деталі годинникового механізму.

Для забезпечення водостійкості годинника:

  • Придивіться до написів на задній частині корпусу вашого годинника і перевірте, який вплив води здатний витримати ваш годинник.
  • Уникайте екстремальних температурних коливань. При попаданні в крижану воду прямо з сауни або з розпеченого сонця в холодне море годинник зазнає сильних навантажень.
  • Уникайте контакту годинника з дуже гарячою водою або гарячою парою, вологий годинник не можна сушити на батареї або іншому нагрівальному приладі.
  • Необхідно перевіряти герметичність годинника кожного разу при заміні батарейки
  • Перед використанням годинника у воді переконайтеся, що головка закручена до відмови без додаткових зусиль
  • Не відкручуйте головку та не натискайте кнопки під водою.
  • Рекомендуємо уважно розглянути підготовлену вам інформацію у вигляді таблиці, щоб уникнути поломки наручного годинника.

Ви завжди можете отримати кваліфіковану допомогу та пораду у співробітників годинникового салону «Акцент» з будь-яких питань, що стосуються роботи годинникового механізму.